Open dag Welvreugd een groot succes! Bekijk hier de video

 
 

Gestuurd boren

Gestuurd boren

Voor de aanleg van ondergrondse infrastructuur wordt gebruik gemaakt van sleufloze technieken zoals gestuurd boren. Wélke techniek wordt gebruikt is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de af te leggen afstand, de ondergrond, de moeilijkheidsgraad, het doel, etc. Gestuurd boren is bijvoorbeeld een ideale oplossing bij complexe projecten en technologische hoogstandjes.

Welvreugd biedt een totaaloplossing in het leggen van kabels en leidingen in de breedste zin van het woord. In overleg met u bepalen we welke sleufloze techniek – boogzinkers, gestuurd boren, persen of avegaar boren - het best bij uw situatie past.

Specialisme:
Gestuurd boren

Waarom gestuurd boren?

Waar boogzinkers veelal worden ingezet bij korte afstanden, is gestuurd boren een betrouwbare, maar complexe oplossing om langere afstanden ondergronds te overbruggen. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van waterleidingen, telecommunicatie- en elektriciteitskabels en gasleidingen waarbij kanalen, spoor- of snelwegen en gebouwen moeten worden doorkruist.

Voordelen gestuurde boring

 • Gestuurd boren kan over afstanden van honderden meters worden toegepast
 • Snelle uitvoering van complexe projecten
 • Minimale overlast voor mens en milieu
 • Nauwelijks impact op bovengrondse omgeving
 • Met verschillende meetsystemen (walkoversysteem, magnetische steeringstool, gyro steeringstool) kan de positie van de boorkop vrijwel continu worden bepaald en waar nodig worden bijgestuurd om ondergrondse obstakels te omzeilen.
 • Relatief lage kosten in relatie tot complexiteit

Fase 1 gestuurd boren: pilot boring

De eerste fase is een pilot boring, waarbij een relatief kleine boorkop inclusief holle pijp door een boormachine door de grond wordt gedrukt. Door die pijp wordt bentoniet gepompt om de tunnel stabiel te maken en vrijkomende grond af te voeren. In de boorkop bevindt zich een plaatsbepalingssysteem.

Fase 2 gestuurd boren: ruimen van boorgat

In de tweede fase van de gestuurde boring wordt de tunnel verruimd met een ruimer tot de gewenste diameter is bereikt.

Fase 3 gestuurd boren

Als het boorgat groot genoeg is, wordt in de derde fase de productbuis aan de ruimer gemonteerd. Deze wordt teruggetrokken door de boormachine, waarna de uiteindelijk de leidingen of kabels kunnen worden aangebracht.

Gestuurde boring van a tot z

Om te beoordelen welke sleufloze techniek toepasbaar is in een bepaalde situatie, is een goede voorbereiding van belang. Met bijna 50 jaar ervaring en de juiste materialen kan Welvreugd de situatie goed in kaart brengen en voorbereiden. Daarbij kunt u denken aan:

 • Aanvraag vergunningen
 • Werktekening met maatvoering
 • Leidingspecificaties
 • In kaart brengen infrastructuur
 • Bepalen meetapparatuur
 • In kaart brengen kosten
 • Informeren opdrachtgever, bewoners en/of belanghebbenden
 • Correcte wegafzetting
 • Recyclen bentoniet (Welvreugd beschikt over eigen recyler)
 • Etc.

Of in een bepaalde situatie boogzinkers of een horizontaal gestuurd boren moet worden toegepast, bepalen we in samenspraak met de opdrachtgever. Welvreugd alle zorg uit handen.

 
Gerelateerde projecten
 • Gestuurde boringen t.b.v. aardwarmte te Bleiswijk
  Gestuurde boringen t.b.v. aardwarmte te Bleiswijk

  Voor opdrachtgever VB GeoProjects hebben we te Bleiswijk, locatie Anthuriumweg een aantal Gestuurde boringen uitgevoerd ten behoeve van de hoofd- en distributieleidingen voor de levering van aardwarmte aan meerdere kwekers en overige afnemers.
  Tevens zijn er diverse leidingen aangelegd voor transport van Data, Water, communicatie en diverse persleidingen.

  Bekijk project
   
 • Gestuurde boring met Walk-over meetsysteem te Gameren
  Gestuurde boring met Walk-over meetsysteem te Gameren

  In opdracht van Stolze Installatietechniek B.V. hebben we Bij kwekerij Satter 3 gestuurde PE boringen uitgevoerd ten behoeve van de voeding van nieuw geplaatste Trafostations en 34 gestuurde boringen ten behoeve van belichtingskabels.

  Bekijk project
   
 • 34 boringen t.b.v. aardwarmteproject
  34 boringen t.b.v. aardwarmteproject

  Ten behoeve van project: Aardwarmte Grootslag de aanleg van middels 34 gestuurde boringen Warmteleidingen varierend van 139/ 225mm- tot aan een diameter van 406/ 560mm geisoleerde stalen warmteleiding.

  Bekijk project
   
 • Kabellieren te ‘s –Gravenzande
  Kabellieren te ‘s –Gravenzande

  Dit project is uitgevoerd voor Koole en bestemd voor Westland Infra ten behoeve van een nieuw trace Middenspanning.

  Bekijk project
   
 • Aardwarmteproject “Grootslag” ten behoeve van de tuinbouwsector aldaar.
  Aardwarmteproject “Grootslag” ten behoeve van de tuinbouwsector aldaar.

  Voor ECW Netwerk B.V. hebben we in Andijk een aardwarmteproject “Grootslag” aangelegd ten behoeve van de tuinbouwsector aldaar.
  De diameters varieren van Ø 114/200mm tot Ø406/ 560mm stadsverwarmingsleidingen.
  Dit alles is uitgevoerd middels gestuurde boringen en de gedeeltes er tussenin worden middels open ontgraving aangelegd.

  Bekijk project
   
 • Meerdere boringen t.b.v. gas te Dirksland
  Meerdere boringen t.b.v. gas te Dirksland

  Voor Aann.Bedrijf van den Heuvel hebben we in Dirksland een aantal gestuurde boringen gemaakt ten behoeve van Gas Ø219mm Staal hogedrukleiding 8 bar, 1x Ø160mm MIddenspanning en 1x Ø160mm voor reserve.

  Bekijk project
   
 • Egaliseerwerk ten behoeve van aanleg nieuwe kas
  Egaliseerwerk ten behoeve van aanleg nieuwe kas

  Welvreugd doet hier voorbereidend egaliserend werk voor de aanleg van een nieuwe kas, ook maken wij hier een gestuurde boring onder de bestaande kas door richting de nieuwbouw ten behoeve van de middenspanning voor een nieuwe trafo.

  Bekijk project
   
 • Aanleg warmtenet Maasland
  Aanleg warmtenet Maasland

  Dit project voeren wij uit in opdracht van fa VB Geoprojects gevestigd in De Lier en omvat de aanleg van een warmtenet dat gevoed wordt vanaf
  2 bronnen gesitueerd langs de A20 (aan het einde van de Westgaag thv nr. 104.

  Het hele trace heeft een lengte van ongeveerd 3 kilometer, waarin vele kwekers de mogelijkheid hebben om een aansluiting op dit net te krijgen.
  Er wordt vertrokken met een 2 buizen met een dikte van Ø273/400mm Staal en op het einde is de buisdiameter Ø168/250mm.

  Ook hebben wij de ontwerp werkzaamheden uitgevoerd, dus tekenwerk, alle meetwerkzaamheden met betrekking tot maaiveldhoogtes e.d.
  Dit wordt middels 18 gestuurde boringen uitgevoerd en het overige trace wordt aangelegd via open ontgraving.

  Tevens is om het project goed uit te kunnen voeren, van te voren een behoorlijk aantal proefsleuven gemaakt, die ook digitaal zijn ingemeteen.
  Na aanleg hebben we ook alle sleuven en boringen met GPS ingemeten, waarna deze kunnen worden toegevoegd aan de Klic beheerd door het Kadaster. Het landelijke kabels en leidingennetwerk.( Kabels en Leidingen Informatie Centrum= KLIC)

  Bekijk project
   
 • Aanleg PrimA4a Gasleiding
  Aanleg PrimA4a Gasleiding

  Dit project, in opdracht van SGN Nieuw Rijsenhout C.V., genaamd “PrimA4a Gasleiding”, omvat de aanleg van een gasleiding ten behoeve van het toekomstige kassencomplex , gelegen aan de Aalsmeerderweg te Rijsenhout.
  Het project gaat van start bij het door Liander geplaatste Gasleverset nabij het G.O.S gelegen aan de Aalsmeerderweg nr. 749, vanwaar wij door middel van een gedeelte open ontgraving, de leiding hebben aanlegd in de berm naast het aanwezige fietspad naar de gestuurde boring die onder de Aalsmeerderweg doorgaat.
  Aan het einde van deze boring is een T-Stuk met afsluiter geplaatst in verband met eventuele toekomstige uitbreiding van het net. Die locatie is tevens het uittredepunt van de lange gestuurde boring die naar het kassencomplex leidt. Het laatste gedeelte van het project is eveneens door middel van open ontgraving aangelegd.
  Alle werkzaamheden zijn dusdanig uitgevoerd, zodat de overlast voor fiets- en overig verkeer tot een minimum is beperkt.

  Bekijk project
   
 
 
Terug naar overzicht
Stel direct uw vraag
Bel: 010 - 591 82 47
Offerte aanvragen

Offerte aanvragen? Welvreugd neemt met u contact op!

Offerte aanvragen
Bel mij terug
Persoonlijke gegevens
Referenties
 • Siers Leiding-montageprojekten Oldenzaal
Actief in heel Nederland en België
 
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor de nieuwsbrief