Menu
Projecten

Boogboring Honselersdijk

In opdracht van Trias Westland hebben we een gestuurde boogboring uitgevoerd te Honselersdijk, om aardwarmte-exploitatie mogelijk te maken. Dit in samenwerking met A. Hak en Rotterdam Engineering.

Een uitdagende situatie die dan ook vroeg om een unieke aanpak!

Locatie: Honselersdijk, gemeente Westland
  • Opdrachtgever
    Trias Westland
  • Periode
    November 2020

28 meter onder NAP

Een gestuurde boogboring is eigenlijk een variant op horizontaal gestuurd boren (HDD). Alleen bij een boogboring wordt de leiding voor het intrekken al voorgebogen. Bij project Honselersdijk ging het om twee stadsverwarmingsleidingen van 450mm diameter elk, parallel naast elkaar getrokken. Het gehele tracé is vooraf ontworpen en ingemeten met een gyromeetsysteem. De boring was in totaal 175 meter lang en op 28 meter onder NAP. De diepte was met name belangrijk, omdat we wisten dat we ondergronds obstakels tegen zouden komen.

Aantal dagen
14 dagen
Lengte boring
175 meter
Diameter boring
450mm
Diepte boring
28 meter
Werktekening Boogboring Honselersdijk

De uitdaging: waterweg,
pijlers en beperkte ruimte

Het bijzondere aan dit project was vooral de moeilijkheidsgraad. Binnen een drukbevolkt gebied moesten de boringen uitkomen op het terrein van Royal Flora Holland. Hierbij moest ook onder een waterweg en brugpijlers worden geboord. Om met de beperkte ruimte die we hierdoor hadden te kunnen werken gebruikten we een in- en uittreedhoek van 35 graden en onze 50-tons boormachine. Kraandelen tilden de buisdelen in positie. Het laswerk nam A. Hak voor hun rekening.

Boring ervaren alsof je er zelf bij was? Bekijk de timelapse video.

Het is niet vaak dat we op bewegend beeld worden vastgelegd! In deze video met timelapse worden onze werkzaamheden versneld in beeld gebracht. Ook blijkt hoe belangrijk een hechte samenwerking is met de diverse betrokkenen.

Trias Westland en Welvreugd

Trias Westland en Welvreugd zijn overigens zeker geen vreemden van elkaar. In drie jaar tijd hebben we 82 boringen voor ze uitgevoerd, met een gezamenlijke lengte van 15558 meter. Dit alles ten behoeve van het Warmtesysteem Westland, waarbij in de toekomst restwarmte uit de Rotterdamse haven voor wordt ingezet.

Menu sluiten